Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на турската инфлация до 16-месечен връх от 68,5%

Снимка: БГНЕС

Годишната инфлация в Турция се ускори през март 2024 г. до 68,5% от 67,07% месец по-рано, показват данни на официалната статистика на страната. Въпреки, че това е най-високата инфлация от ноември 2022 г., пазарните очакванията бяха за още по-висока инфлация от 69,1%.

На месечна база потребителските цени се повишиха през март с 3,16% спрямо февруари, когато се повишиха с 4,53%.

Ускоряване на инфлацията се дължи в най-голяма степен на повишаване на цените в сектор "Образования" с цели 104,07%, на цените в хотели, кафенета и ресторанти - с 94,97%, в здравеопазването - с 80,25% и транспорта - със 79,92%.

Цените на храните и безалкохолните напитки пък се увеличиха през март със 70,41% спрямо година по-рано.

Графика на инфлацията (на годишна база)



Продължаващото ускоряване на инфлация принуди Турската централна банка да повиши изненадващо основната си лихва с цели 500 базисни пункта до 50% на заседанието си през март.

Банката също така сигнализира, че ще продължи да затяга паричната и лихвена политиката (да повишава лихвите), ако инфлационните перспективи се влошат още повече.

Малко след данните министърът на финансите Мехмет Шимшек каза, че скорошното парично и фискално затягане ще помогне за стабилизиране на инфлационните очаквания и ще подпомогне намаляването на инфлацията.

"Ще направим всичко необходимо, докато постигнем нашата цел за ценова стабилност, нашият основен приоритет", написа той в социалната медийна платформа "X".



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна