Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Amazon съкращава стотици работни места в поделението си за облачни услуги

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Облачното подразделение на Amazon.com Inc. съкращава стотици работни места, като това ще засегне служителите по продажби и маркетинг и екипа, разработващ технологии за физически магазини, съобщава Блумбърг.

"Идентифицирахме няколко целеви области на организацията, които трябва да рационализираме, за да продължим да фокусираме усилията си върху ключовите стратегически области, които вярваме, че ще осигурят максимално въздействие“, каза говорител на Amazon Web Services в специално изявление в сряда. Amazon ще се опита да намери нови роли за засегнатите служители, каза още той.

Растежът на продажбите в AWS, най-големият продавач на наета облачна изчислителна мощност и съхранение на данни, се забави до рекордно ниско ниво през миналата година, тъй като корпоративните клиенти намалиха разходите и забавиха проектите за модернизация на технологиите.

Последните уволнения идват около година, след като AWS проведе най-големия си кръг от съкращения на работни места, част от стремежа за намаляване на разходите, при който компанията Amazon съкрати 27 000 корпоративни позиции след бума на наемане на служители по време на коронавирусната пандемия.

Съкращенията продължиха и след тези масови уволнения, като през последните месеци се отразиха на екипите зад гласово активирания асистент Alexa, Prime Video, музикалното поделение и инициативите за здравеопазване. Twitch, дъщерното дружество на компанията за интернет видео стрийминг, също премахна работни места.

Съкращенията в технологичния екип на магазините на Amazon идват същата седмица, през която компанията потвърди, че ще премахне системата за пазаруване без касиер Just Walk Out от хранителните магазини Amazon Fresh в САЩ, заменяйки я с автоматизирана количка за хранителни стоки.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна