Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън: Китайските фирми не трябва да оказват материална подкрепа на Русия

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън подчерта в понеделник, че китайските компании, както и всички други компании по света, не трябва да предоставят на Русия материална подкрепа или ще бъдат изправени пред "значителни последствия".

Докато говореше пред репортери на пресконференция в Китай, Йелън каза, че всички банки, "които улесняват значителни трансакции за насочване на военни стоки или стоки с двойна употреба към отбранителната индустриална база на Русия, ще бъдат изложени на риск от американски санкции", съобщава Ройтерс.

Пътуването на Йелън до Китай започна на 3 април и ще завърши на 9 април. Тя вече проведе разговори с много китайски официални лица по време на своят визита.

Днес тя също така предупреди Китай, че Вашингтон няма да се съгласи новите индустрии да бъдат унищожени от китайския внос, настоявайки Пекин да ограничи излишния индустриален капацитет.

Йелън, която прави второ пътуване в рамките на девет месеца, за да облекчи допълнително обтегнатите връзки между двете най-големи икономики в света, изрази загриженост относно бързо растящия износ на електрически превозни средства, батерии, слънчеви панели и други екологични енергийни стоки от Китай.

Тя каза, че държавната подкрепа на Китай е увеличила производствения му капацитет далеч над това, което вътрешното търсене може да поеме.

Евтиният китайски износ заплашва работните места в САЩ и на други места, посочи Йелън, правейки паралели с болката, усетена в стоманодобивния сектор на САЩ в миналото.

"Виждали сме тази история и преди. Преди повече от десетилетие масивната подкрепа на правителството на Китай доведе до евтина китайска стомана, която наводни световния пазар и унищожи индустриите по света и в Съединените щати", посочи тя пред репортери и добави: "Дадох да се разбере, че президентът Джо Байдън и аз няма да приемем тази реалност отново".

Според нея, когато световният пазар е наводнен с изкуствено поевтинени китайски продукти, "жизнеспособността на американските и други чуждестранни фирми е поставена под въпрос".

Служители на Министерството на финансите обаче посочиха, че Джанет Йелън не е заплашвала с мита или други специфични мерки срещу китайския внос.

Йелън добави, че нейният обмен с китайски официални лица е бил в полза на американските интереси и че опасенията на САЩ относно излишния индустриален капацитет се споделят от съюзниците в Европа, Япония, Мексико, Филипините и други нововъзникващи пазари.

Тя каза, че възможно краткосрочно решение е Китай да засили потребителското търсене и да измести своя модел на растеж от инвестициите от страна на предлагането.

Йелън говори надълго и нашироко по въпроса с премиера Ли Цян и също се срещна в неделя с министъра на финансите Лан Фоан в неделя. В понеделник тя се срещна с управителя на Китайската народна банка Пан Гуншън и бившия вицепремиер Лю Хъ.

Представители на Министерството на финансите казаха, че САЩ и Китай задълбочават сътрудничеството по въпросите на финансовата стабилност, като са планирани още две симулации на финансови сътресения след скорошно тестване по отношение справяне с фалита на голяма банка.

Упражненията са разработени от финансова работна група между САЩ и Китай, сформирана миналата година, когато Йелън за първи път посети Китай, за да се опита да възстанови икономическите връзки.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна