Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джейми Даймън, JPMorgan: Лихвите в САЩ могат да се окажат по-високи от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор JPMorgan Chase
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън предупреди че инфлацията и лихвените проценти в САЩ могат да останат по-високи от пазарните очаквания поради високите държавни разходи.

"Финансовите пазари изглежда оценяват на 70 до 80% шансовете за "меко кацане" – скромен икономически растеж заедно с намаляваща инфлация и лихвени проценти. Вярвам, че шансовете за това са много по-ниски", отбеляза Даймън.

В писмо до годишната среща на акционерите ръководителят на най-голямата американска банка по размер на активите каза, че JPMorgan планира лихвени проценти от над 8% до дъна около 2 процента.

"Важно е да се отбележи, че икономиката се подхранва от големи количества държавни разходи за дефицит и предишни стимулиращи мерки. Съществува и нарастваща нужда от увеличаване на разходите, докато продължаваме да преминаваме към по-екологична икономика, преструктурираме глобалните вериги на доставки, увеличаваме военните разходи и се борим с нарастващите разходи за здравеопазване", написа той.

Даймън отбеляза, че въпреки че икономиката на Съединените щати продължава да е устойчива, широката общественост трябва да остане предпазлива.

"Има негативни рискове, които трябва да се наблюдават. Количественото затягане източва над 900 милиарда долара ликвидност от системата годишно. Освен това войните в Украйна и Близкия изток продължават да имат потенциала да нарушат пазарите на енергия и храни, миграцията, военните и икономическите отношения, в допълнение към тяхната ужасна човешка цена", отбеляза той.

По отношение на изкуствения интелект (ИИ или AI), шефът на JPMorgan каза, че въпреки че пълните ефекти на тази технология върху обществото не могат да бъдат предварително известни, тя може да бъде "толкова трансформираща, колкото някои от основните технологични изобретения от последните няколкостотин години - печатната преса, парната машина, електричеството, компютрите и интернет".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени