Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия търси бензин от Казахстан в случай на недостиг

Снимка: Ройтерс

Русия е поискала от Казахстан да бъде готов да ѝ достави 100 000 тона бензин в случай на недостиг в резултат на украински атаки с дронове по руски рафинерии, посочиха за Ройтерс източници от петролната индустрия.

Един от тях каза, че сделката за използване на тези резервите за Русия вече е договорена.

Министерствата на енергетиката на Русия и Казахстан не отговориха веднага на исканията за коментар, посочва Ройтерс.

Агенцията допълва, че Беларус вече се съгласи да помогне на Русия с доставките на бензин.

Украинските атаки с дронове през последните седмици са извадили от строя около 14% от първичния петролен рафиниращ капацитет в Русия към края на март. Досега руските власти твърдяха, че ситуацията на местните пазари на горива е стабилна и запасите са достатъчно големи.

Русия обикновено е нетен износител на гориво и доставчик на международните пазари, но прекъсванията на работата на засегнатите от атаките рафинерии принудиха нейните петролни компании да внасят.

Източниците на Ройтерс казаха, че Москва е поискала от Казахстан да създаде спешен резерв от 100 000 метрични тона бензин, готов за доставка на Русия.

Москва също така наложи от 1-ви март забрана за износ на бензин за шест месеца, за да предотврати остър недостиг на гориво, въпреки че тази забрана не се прилага за ръководения от Русия Евразийски икономически съюз, включително Казахстан, както и някои страни, като Монголия, с която също има сделки за доставки на горива.

Въпреки това търговци отбелязаха, че забраната може да бъде разширена, ако ситуацията в Русия се влоши.

Освен намаления капацитет на редица рафинерии заради украинските атаки с дронове, през миналата седмица петролната рафинерия в Орск в Урал спря производството поради мащабни наводнения, които засегнаха и Казахстан.

Казахстан, която е най-голямата страна в света без излаз на море, също ограничи износа на гориво до края на годината, освен за хуманитарни цели.

Според източниците на Ройтерс, резервите на Казахстан от бензин Аи-92 са били 307 700 тона към 5 април, а запасите от бензин Аи-95 са били 58 000 тона. Запасите от дизел са били 435 300 тона, а запасите от реактивно гориво са общо 101 000 тона.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна