Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключиха Международната боксова асоциация от още една организация

Франческо Ричи Бити говори пред членовете на Асоциацията.
Снимка: БТА

Асоциацията на летните олимпийски международни федерации (АСОИФ) изключи Международната боксова асоциация (ИБА) и призова за нова организация, която да поеме глобалното ръководство на спорта.

Международният олимпийски комитет (МОК) през миналата година реши да отнеме признанието на ИБА заради неуспеха да извърши реформи в управлението, финансите и етичните въпроси. По-рано този месец пък Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли жалбата на организацията.

Оттогава МОК призова националните боксови федерации и националните олимпийски комитети да намерят партньорска международна федерация най-късно до следващата година, за да запазят бокса част от Олимпийските игри.

"След като изчакахме обжалването в КАС и решението на МОК беше потвърдено, нямахме избор, а да следваме нашата конституция", каза президентът на АСОИФ Франческо Ричи Бити на пресконференция и добави: "Сега чакаме някаква алтернативна организация. Боксът е много важен спорт."

Боксовите турнири на Игрите в Париж през 2024 година това лято се организират от МОК, но олимпийският орган многократно е казвал, че не може да продължи да прави това. Конкурентната организация Световен Бокс, която ще търси признание от организаторите на олимпийските игри, за да замени ИБА и да запази спорта в програмата за Игрите през 2028 година, заяви, че това трябва да бъде новата федерация, с която МОК си партнира.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна