Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков пред "Политико": Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови влиянието си в България

Николай Денков в Европейския съвет.
Снимка: Ройтерс

Досегашният премиер на България Николай Денков прекара мандата си в опит да изтласка руснаците и за него няма съмнение, че Москва ще удвои усилията си да възстанови влиянието си, след краха на кабинета му, пише "Политико" в своя статия, публикувана вчера вечерта.

Денков, който от вторник не е министър-председател, заяви пред изданието, че неговото прозападно и проукраинско правителство е успяло да намали енергийната зависимост на страната от Русия, изгонило е над 80 тайни агенти под прикритието на дипломати и е въвело програма за проверка на фактите за противопоставяне на руската дезинформация.

Но коалиционният му кабинет падна жертва на вътрешни разпри и последващата нестабилност вероятно ще е от полза на редица български политици и официални лица, които отдавна са се доказали като отстъпчиви към Кремъл.

"Ние виждахме руското влияние през всичките тези години. То никога не е изчезвало", каза Денков: "Естествено, то стана много интензивно през последните 2 години след началото на войната. Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови силното си влияние в България".

Пред "Политико" Денков коментира още за България е изключително важно да бъде част от НАТО и ЕС: "Не се колебаем къде принадлежи".

Той очаква руска дезинформация във връзка с изборите през юни, както е било и в миналото:

"Начинът да се борим с нея да е предоставяме фактите и да ги интерпретираме на базата на логични доводи, а не на манипулации и дезинформация".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна