Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ограничават търговията с 11 допълнителни субекта от Русия, Китай и ОАЕ

Министерството на търговията на САЩ добави в сряда 11 юридически лица от Русия, Китай и Обединените арабски емирства към държавния списък за контрол на износа заради нарушения, свързани със санкциите срещу Иран, войната на Русия в Украйна и атаките срещу петролни танкери в Близкия изток, според публикация на федералното правителство, цитирана от Ройтерс.

Три руски субекта - Aerosila JSC, Delta-Aero и JSC ODK-Star, бяха включени в правителствения списък за контрол на износа, тъй като са част от мрежа за доставка на аерокосмически компоненти в Иран, според доклада, който е планиран за публикуване утре.

"Тези компоненти се използват за разработване и производство на безпилотни летателни апарати (дронове) от серията "Шахед", които са били използвани от Иран за атака на петролни танкери в Близкия изток и от Русия в Украйна“, се казва в подготвеното изявление.

Две от цитираните юридически лица от ОАЕ - Khalaj Trading и Mahdi Khalaj Amirhosseini, бяха добавени за очевидно нарушаване на санкциите срещу Иран, според публикацията.

Към списъка за контрол на износа са добавени и четири китайски субекта заради придобиване на артикули от САЩ в подкрепа на военната модернизация на Китай. Това са LINKZOL (Beijing) Technology Co., Xi’an Like Innovative Information Technology Co., Beijing Anwise Technology Co., и SITONHOLY (Tianjin) Co..

Друго китайско дружество, Jiangxi Xintuo Enterprise Co., пък беше добавено за подкрепа на руската армия с дронове, се казва още в съобщението. Компанията Shenzhen Jiasibo Technology Co. от Китай съшо е добавена към списъка, тъй като се счита, че тя е част от мрежа за доставка на аерокосмически компоненти, включително компоненти с двойна употреба за дронове, за самолетна компания в Иран.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени