Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Норвегия падна 22-тонна перка на вятърна турбина на Siemens

Снимка: Ройтерс

72-метрова перка падна от вятърна турбина в Норвегия, съобщи енергийната вятърна ферма Odal Vind, като добави, че никой не е пострадал при инцидента, предаде Ройтерс.

Перката, тежаща около 22 тона, е паднала от турбина Gamesa 5.0-145 на немската компания Siemens, която е част от платформата 4.X на производителя на турбини, посочи днес пред агенцията Ройтерс говорител на вятърния парк.

Siemens Gamesa, собственост на Siemens Energy, предупреди през 2023 г. за проблеми с качеството в своето наземно звено, като повечето проблеми са свързани с определени роторни перки и основни лагери на двете най-нови платформи за вятърни турбини - 4.X и 5.Х.

"Все още е твърде рано да се каже нещо за причината за инцидента", каза говорителят на Odal Vind, отказвайки да коментира дали инцидентът е свързан с по-рано докладваните проблеми с качеството.

Целият вятърен парк беше затворен в очакване на допълнително разследване, се казва още в изявление.

През миналия месец компанията Odal Vind обяви, че вече е спрял 15 от 34-те турбини на вятърната ферма поради повреда, открита на перките, която според него е свързана с производствена грешка.

Siemens Gamesa не отговори веднага на искане за коментар от страна на Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени