Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард: ЕЦБ не се ангажира предварително с конкретна траектория на лихвените нива

Кристин Лагард говори на пресконференцията след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия, 27 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че членовете на ЕЦБ "не се ангажират предварително с конкретен лихвен курс", подчертавайки, че "вътрешният ценови натиск" продължава да бъде "силен", което провокира по-високи цени на услугите.

Говорейки на пресконференция след края на днешното заседание, на което ЕЦБ отново запази лихвите ставки непроменени, Лагард заяви, че ако инфлационните перспективи, динамиката на базовата инфлация и информациите за силата на трансмисия на паричната политика се подобрят и накарат банковите власти "да увеличат още повече своето доверие", те ще сметнат за "целесъобразно намаляване на сегашното рестриктивно ниво на паричната политика".

Това нейно изявление е сигнал за възможно предстоящо намаление на рекордно високите лихвени ставки в близките месеци (през юни ?).

Освен това тя спомена, че се очаква инфлацията "да се колебае около текущите нива" през следващите месеци и се очаква да достигне целта от 2% през 2025 г.

Лагард също така отбеляза, че рисковете за икономическия растеж в еврозоната "остават насочени в низходяща посока" (за по-слаб от очакваното растеж).

"Растежът може да бъде по-нисък, ако ефектите от паричната и лихвена политика се окажат по-силни от очакваното. По-слаба световна икономика или по-нататъшно забавяне на световната търговия също биха натежали върху икономическия растежа на еврозоната", посочи тя.

Шефът на ЕЦБ повтори, че войната в Украйна, наред с кризата в Близкия изток, остава основен източник на геополитически риск, добавяйки, че това "може да доведе до по-малка увереност на фирмите и домакинствата в бъдещето".

Тя обаче спомена, че икономическия растеж може да бъде и по-висок, ако инфлацията спадне до целевото ниво от 2% по-бързо от очакваното.

Кристин Лагард сподели, че по време на днешното заседание всички членове на ЕЦБ са заели една и съща позиция, когато се е стигнало до решението за запазване на лихвените ставки непроменени.

"Няколко членове се чувстваха достатъчно уверени относно спадащата инфлация за понижаване на лихвените проценти въз основа на ограничените данни, които получихме през април. Става въпрос обаче само за няколко членове на Управителния съвет. Въпреки това, те се съгласиха да се обединят към консенсуса на много голямото мнозинство в УС на ЕЦБ, които се чувстват по-комфортно с необходимостта да засилят доверието (по отношение на инфлацията) чрез получаването на много повече данни до юни", уточни тя.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна