Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото поевтиня към петмесечно дъно под 1,07 долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврото поевтинява под 1,0700 долара за пръв път от пет месеца насам, достигайки най-ниско ниво от 13-ти ноември 2023 г. около 1,0660 долара, след като вчера ЕЦБ намекна, че ще прибегне до първо понижение на рекордни високите лихви през юни.

В същото време шансовете за подобен ход от страна на Федералния резерв на САЩ през юни избледняват с оглед на покачваща се инфлация през март и по-силния пазар на труда на водещата световна икономика през миналия месец. 

Сега пазарните участници вече залагат, че Фед най-вероятно ще понижи за пръв път американските лихви през септември, но водещи банки като Deutsche Bank и Bank of America дори вече прогнозират първото и единствено намаляване на лихвените ставки през 2024 г. да бъде факт чак през декември.

Участниците на паричните пазари пък оценяват понижение на лихвите от ЕЦБ с 18 базисни пункта на заседанието през юни (вероятност от над 60% за намаляване на лихвите тогава с 25 базисни пункта) и общо със 73 базисни пункта до края на годината, което се равнява приблизително на три намаления на евролихвите с по 25 базисни пункта.

Този очертаващ се лихвен диференциал е в полза на долара и негативен за еврото, което провокира спад на единната европейска валута през петъчната търговия с 0,6% към 1,0660 долара.

По-траен спад на еврото под психологическа бариера от 1,0700 долара може да задълбочи неговото низходящо движение в средносрочен план към 1,0500 областта, където са разположени бившите дъна от втората половина на октомври/началото на ноември 2023 г.

Графика евро/долар


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна