Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър засилва усилията си в борбата с енергийната бедност

Снимка: Pixabay

Борбата с енергийната бедност и увеличаване на инвестициите в енергийната ефективност са приоритети в актуализирания национален план на Кипър за енергетика и климат до 2030 г., който ще бъде готов до края на юни. Това съобщиха от енергийното министерство на откритото днес 18-то издание на най-голямото изложение в страната за устойчиво развитие /Save Energy, Greenbiz & AquaTech Expo 2024/.

В окончателния план ще бъдат включени мерки и политики, с които Кипър ще реализира новите европейски цели в областта на климата и енергетиката до 2030 г., каза енергийният министър Георгиос Папанастасиу.

В този срок страната трябва да увеличи производството на възобновяема енергия така, че делът й да достигне 33% от националното брутно крайно потребление.

Основна грижа на правителството е намаляването на енергийните разходи за потребителите, което ще се постигне чрез по-нататъшно използване на възобновяеми енергийни източници и инвестиции с акцент върху енергийното обновяване на сградите, посочи министърът.

Към постигането на по-екологично и устойчиво производство е насочена и новата програма на правителството за субсидиране на малки и средни фирми за развитие на кръгова икономика, обявиха още от енергийното министерство.

Предприемачите ще получат безвъзмездно финансиране до 400 000 евро за прехода им или стартирането на бизнес, базиран на кръгов модел.

Програмата е на стойност над 14 млн. евро, осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост.

На провеждащото се днес и утре 18-то изложение за пестене на енергия и вода /Save Energy, Greenbiz & AquaTech Expo 2024/ се представят енергийно ефективни решения и технологии, които могат да намалят разходите и да спестят пари както на фирмите, така и на домакинствата.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна