Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър преустановява обработката на молби за убежище на сирийски мигранти

Снимка: БТА

Правителството на Кипър преустановява обработката на молби за убежище на сирийски мигранти. Решението за новата политика спрямо тях бе обявено от президента Никос Христодулидис в събота вечерта. В същото време още една лодка с мигранти пристигна на острова от Ливан.

„Поради неотдавнашното масово пристигане на сирийски кандидати за политическо убежище по море и очакваното развитие по въпроса за преоценката на статута на Сирия, разглеждането на молбите за убежище във всички случаи на лица от сирийски произход е спряна“, обяви президентът Никос Христодулидис в специално съобщение.

Като част от усилията да намали миграционния натиск, Кипър настоява за незабавен преглед от ЕС на режима в Сирия и определянето на безопасни зони в нея, за да може да се връщат мигранти в тях.

По време на европейската си обиколка през тази седмица вътрешният министър Константинос Йоану получи подкрепа за този план от Дания, Чехия и Гърция.

Съобщението на президента съвпадна с пристигането в събота вечерта в Кипър на нова лодка с около 25-30 мигранти. Само 24 часа по-рано две лодки докараха 141 души.

Междувременно заради развитието на ситуацията в Близкия изток с атаката на Иран срещу Израел президентът Никос Христодулидис свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност за тази сутрин.

По публикацията работи: Калин Дацов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна