Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилроа дьо Гало: ЕЦБ вероятно ще понижи лихвите през юни, ако няма изненади

Франсоа Вилероа дьо Гало, шеф на Френската централна банка и член на УС на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка има нарастваща увереност в траекторията на дезинфлация в еврозоната, което би трябвало да позволи първо понижение на лихвите през юни, заяви в интервю през уикенда за френското издание Le Journal du Dimanche Франсоа Вилероа дьо Гало, член на Управителния съвет на ЕЦБ и управител на Френската централна банка.

"С изключение на евентуални изненади, трябва да вземем решение за първо понижение на лихвите на следващата ни среща на 6 юни. Ние наистина имаме все по-голямо доверие в траекторията на дезинфлацията", каза той.

Вилероа дьо Гало също така препоръчва и по-нататъшни съкращения след това до края на годината с "прагматична постепенност – според икономическите данни – и достатъчна пъргавина“, посочи той, но уточни, че "няма да се върнем към свръхниските, дори отрицателни лихвени нива".

През миналата седмица ЕЦБ запази за пореден път основните си лихвени проценти на текущите рекордно високи нива, като същевременно сигнализира за предстоящо облекчаване на парична и лихвената си политика. Това беше първото споменаване за намаляване на лихвите от началото на агресивния цикъл на централната банка на затягане на паричната политика.

Според неназовани източници на агенция Ройтерс, членовете на Управителния съвет на ЕЦБ планират да намалят лихвените проценти през юни, но някои от тях смятат, че след това ще бъде възможна пауза през юли, като се има предвид възобновяването на инфлацията в Съединените щати и намалелите шансове Федералният резерв също да прибегне до първо понижение  на лихвите през юни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна