Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд отмени забраната на срещата на десни политици в Брюксел

Найджъл Фарадж бе основен оратор в първия ден на конференцията.
Снимка: АФП

Среща в Брюксел на представители на твърдолинейната европейска десница бе подновена днес за втория си ден с основен оратор унгарския лидер Виктор Орбан, след като съд премахна забраната, наложена вчера, предаде АФП.

Кмет на район в Брюксел, домакинстващ т.нар. Конференция за национален консерватизъм (НатКон), се опита да я прекрати заради "заплаха за публичната сигурност", след като протестиращи антифашисти предупредиха, че ще провалят събитието.

Но Висшият административен съд на Белгия отмени забраната, издадена от кмета, заявявайки, че нарушава конституционното право на мирно събиране.

Въпреки заповедта конференцията, на която имаше и крайнодесни фигури и политици от цяла Европа, продължи вчера, като полицията не допускаше да влизат повече хора.

Бившият кандидат за президент на Франция Ерик Земур, който бе сред недопуснатите вчера, днес се готви да излезе на сцената.

"Благодарение на бог и на натиска, който упражнихме, на скандала в цяла Европа, Европа показа, че все още е континент на либералната демокрация и върховенството на закона", каза той пред репортери.

Протестиращи срещу конференцията/АФП

Унгарският премиер Орбан също се готви да направи обръщение преди да участва в извънредната среща на евролидерите, заявявайки, че "няма да се предадем".

Емир Кир, кметът на брюкселския район "Сен Жос", който се позова на проблеми със сигурността за забраната, написа също, че крайнодесните, на които се прогнозира ръст на евроизборите през юни, "не са добре дошли".

Заповедта му бе широко разкритикувана – белгийският премиер Александър де Кро я определи за "неприемлива", а британският му колега Риши Сунак – за "изключително притеснителна".

Двигателят на Брекзит и бивш евродепутат Найджъл Фарадж, основен оратор в първия ден от конференцията, я нарече "чудовищна". 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна