Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обсъди с полския президент повишаване на разходите за отбрана в НАТО

Анджей Дуда с Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Доналд Тръмп и полският президент Анджей Дуда обсъдиха войните в Украйна и Близкия изток на вечеря в сряда в Ню Йорк, съобщиха от кампанията за преизбиране на бившия държавен глава на САЩ.

Магнатът Тръмп бе домакин на Дуда в своята Тръмп тауър в Манхатън.

"Той върши фантастична работа и е мой приятел, имахме страхотни четири години заедно" като президенти по едно и също време, каза Тръмп редом до Дуда във видео, публикувано в акаунта му в социалната мрежа "Трут соушъл".

От кампанията на Тръмп заявиха, че двамата са обсъдили предложение на Дуда страните от НАТО да увеличат целта за разходите си за отбрана от 2 на 3 процента от своя БВП.

Тръмп често е критикувал НАТО и страните в пакта, които "не плащат справедлив дял".

"Обсъдена е била и войната между Русия и Украйна, конфликтът с Израел в Близкия изток и много други теми, свързани с постигането на световен мир", заявиха в становище от екипа на Тръмп.

Миналата седмица Тръмп разговаря с британския външен министър Дейвид Камерън, а преди това бе домакин на унгарския премиер Виктор Орбан в имението си във Флорида. 

АФП припомня предложението на консервативния Дуда отпреди няколко години страната да бъде домакин на американска военна база на име "Форт Тръмп".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна