Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Райфайзенбанк" очаква ЕЦБ да поиска ускоряване на оттеглянето на австрийската банка от Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Райфайзенбанк" (Raiffeisen Bank International, RBI) очаква ЕЦБ в скоро време да поиска от нея да ускори съкращаването на бизнеса си в Русия, което банката прави от февруари 2022 г. насам, съобщиха в четвъртък от голямата австрийска кредитна институция, предават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Съгласно проекта на изискванията от страна на ЕЦБ, заемите за клиенти ще трябва да намалеят значително до 2026 г., както и международните плащания с произход от Русия, посочи още австрийската банка.

RBI, който е западният кредитор с най-големи операции в Русия, беше критикуван, че не е направил достатъчно, за да намали руския си бизнес след решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г.

"RBI очаква да бъде помолена от ЕЦБ да намали допълнително своите бизнес дейности в Русия в много голяма степен. Разбираме, че това е мярка за прилагане на обявената от ЕЦБ стратегия за намаляване на експозицията на европейските банки към Русия. RBI внимателно ще анализира поставените изисквания', се казва в изявление на банката.

Повече от година Raiffeisen води преговори с два руски контрагента за продажбата на нейния бизнес в Русия, но досега няма признаци са голям напредък от двете страни.

Руското подразделение на RRI управлява активи за малко под 21 млрд. евро, според последните корпоративни данни, като балансовата стойност на това поделение се оценява на 4,1 млрд. евро. Ограничителните закони, въведени от Кремъл, означават, че RBI не може да репатрира печалби от страната и трябва да има одобрение от президента за всяка продажба на своя бизнес в Русия.

RBI се опита да обезвреди нарастващия западен натиск за пълно изтегляне от Русия, като намали кредитирането си. През последните две години банката е намалила корпоративния си кредитен портфейл с 56 на сто в Русия.

Печалбите обаче продължиха да са солидни, тъй като RBI привлече вложители и клиентски взаимоотношения от други напускащи Русия западни кредитори. Броят на нейните служители в Русия се е увеличил от 2022 г. насам и сега подразделението е единствената най-печеливша част от международната мрежа, отговорна за половината от всички печалби на австрийската банка през миналата година.

По-рано тази седмица "Файненшъл таймс" съобщи, че RBI е публикувала десетки реклами за базирани в Русия работни места, показващи амбициозни планове за разрастване в страната, което е в очевидно противоречие с ангажимента ѝ за намаляване на руските операции. Тази информация обаче беше опровергана от представители на "Райфайзенбанк".

Австрийският кредитор също така е "под лупа" от страна на американски власти. Вашингтон многократно е искал от RBI да споделя информация с него относно текущите дейности на банката в Русия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна