Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия и Германия могат да имат по 6 отбора в ШЛ следващия сезон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След вчерашните мачове в Лига Европа и Лигата на конференциите Италия и математически си осигури правото да има пет представителя в Шампионската лига през следващия сезон. Италианците вече са недостижими на върха в класирането по клубен коефициент с 19.428 точки. 

В добавка три от общо седемте евроучастника от Апенините се класираха за полуфиналите на споменатите турнири. Нещо повече - при определени обстоятелства Италия може да има и шести отбор в Шампионската лига. Това ще се случи, ако отборът на Аталанта, който е момента е на шесто място в Серия А, спечели Лига Европа и същевременно остане извън топ 5 в крайното класиране в първенството. Същото може да се случи и при триумф на Рома в Лига Европа, съчетан с класиране извън топ 5 за “вълците”, пише Sportal.bg.

Германия вече има 17.928 точки и също е съвсем близо до това да си осигури пети участник в ШЛ. За да се случи и математически това, Байерн (Мюнхен), Борусия (Дортмунд) и Байер (Леверкузен) трябва да постигнат две победи или един успех и две равенства в оставащите си мачове в Шампионската лига и Лига Европа. Германия също има шанс за шести участник. 

Условието за това е Борусия (Дортмунд), който в момента е на пето място в Бундеслигата, е да спечели Шампионската лига. Според правилата, ако това се случи, “жълто-черните” ще получат квотата за турнира посредством триумфа в самата Шампионската лига. При такъв развой квотата, която осигурява петото място в първенството, ще бъде дадена на шестия. В момента на шесто място в Айнтрахт (Франкфурт).


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени