Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Малайзия ще се проведе най-масовото почистване по повод Деня на Земята

Сто хиляди души ще участват днес в почистване на пластмасови отпадъци на остров Пенанг в Малайзия. Инициативата е организирана по повод Деня на Земята, който отбелязваме на 22 април. Събитието в Малайзия е най-масовото почистване, осъществявано някога в деня на празника на планетата.

Организацията "Ден на земята" се надява все повече хора да бъдат наясно със здравните рискове на пластмасата, както и да бъдат постигнати по-сериозни ангажименти в Глобалния договор на ООН относно замърсяването с този вид изделия.

Ейдън Шарън, директор на "Инициативи за слагане на край на пластмасата" от организацията обясни:

"Темата за Деня на Земята тази година е "Планета срещу пластмаса". Избрахме я заради всички различни изследвания, които продължават да излизат през последните години за последствията за здравето вследствие на пластмасата и добавени към нея химикали основно при децата, хората в крайбрежни общности и тези, които работят в сектора на сметосъбирането. Отправяме голям призив за действие за намаляване с 60 процента на производството до 2040 г. Смятаме, че това е постижимо, защото 50 процента от всички пластмасови изделия са за еднократна употреба. 50 на сто от тези 50 процента са опаковки. Ако започнем преход към това да няма пластмаса в опаковките, както и пластмасата да не бъде използвана за продукти за еднократна употреба, наистина можем бързо за намалим производството".

Денят на Земята е отбелязан за първи път през 1970 г. в Съединените щати и Канада, а България се присъединява към инициативата през 1993 г. Към момента събитието включва екологични дейности в над 190 държави, в които участват около 1 милиард души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна