Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца праща 6-ма в НС. Как беше досега, а и какво да очакваме на вота 2 в 1?

Врачанският избирателен район изпраща в родния парламент шестима народни представители. Вече 15 години изборите в областта убедително се печелят от ГЕРБ и два от мандатите са за партията на Бойко Борисов.

След пробива с мандат в региона преди десет години, ДПС не отстъпват отвоюваната си позиция досега.

През годините масовата подкрепа за БСП във Врачанско се топеше от избори на избори, като при вота миналата пролет "Възраждане" ги изпревари в резултата. В крайна сметка след разпределението на гласовете двете формации взеха по един мандат.

Самостоятелно и в коалиция с "Демократична България" и "Продължаваме промяната" също изпращаха в парламента по един депутат.

В периода на най-голямата си електорална подкрепа на национално ниво в областта ИТН стигна до един мандат. Така накратко може да се обобщи политическата картина във Врачанско през последните години.


Какво предстои сега при вота "2 в 1" на предсрочните парламентарни и европейските избори? Търсим отговори от избирателите в репортажа на нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова.

А в мандата на "полу Шенген" – полуотварянето на модернизираната транспортна връзка между столицата и Северозапада беше най-дискутираната тема сред врачани.

Последната близо година беше времето на активно строителство по скоростната отсечка от Е79 между Ботевград и Мездра. Дългочаканата модернизация дойде и с неуредици в трафика. Стигна се до частично отваряне на трасето преди отново движението да бъде спряно, за да се завърши изцяло.

Мащабният пътен проект е значим не само като международен транспортен коридор, но и като тласък за напредъка на региона, все така потънал в дъното на класацията по бедност в Европейския съюз.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна