Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молдовската опозиция сформира в Москва предизборен блок

Илан Шор
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Молдовски опозиционни партии, които са против проевропейската президентка Мая Санду и стремежа ѝ към членство на страната в ЕС обявиха в неделя в Москва, че сформират предизборен блок, предаде Ройтерс.

Алиансът "Победа" е сформиран около фигурата на проруският магнат Илан Шор, осъден задочно на 15 години затвор заради масова измама в родината си.

Сериозно присъствие в блока, който се готви за президентски избори и референдум за членството в ЕС, са лидери от проруската Гагаузия.

"Предлагаме нов път за Молдова. Идеята за ЕС е просто фантом, който е унищожителен за нашите граждани и за страната", заяви Шор на среща в московски хотел, цитиран от молдовски медии.

"Нашата задача е да покажем на хората алтернативи, които са проработили във времето", коментира Шор, имайки предвид възстановяване на увредените връзки с Русия и с регионалните организации, оглавени от Москва.

Евгения Гуцул, лидерка (башкан) на Гагаузия, заяви, че алиансът има за цел "да защити независимостта на Молдова, да не допусне въвличането във военни операции и да възстанови приятелските връзки с Русия".

Министърът на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину заяви, че новият блок съзнателно се е формирал "точно до Кремъл".

"Цялата страна видя тези предатели на нацията в Москва", написа той във Фейсбук.

Според Мая Санду Русия и корупцията са най-големите заплахи за страната ѝ. Тя иска провеждане на референдум за присъединяването в ЕС заедно с президентските избори през октомври.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна