Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансово подразделение на Световната банка планира инвестиции в Украйна за 1,9 млрд. долара

Снимка: ifc.org

Поделението на Световната банка за инвестиции в частния сектор (IFC) се очаква да финансира проекти за 1,9 милиарда долара в Украйна през следващите 18 месеца, заяви служител на International Finance Corporation пред агенция Ройтерс.

Повече от половината от тези средства се покрива от собствената сметка на IFC, докато останалата част идва от партньори като западни правителства и Европейската комисия, отбеляза Лиза Кестнер, регионален мениджър на IFC за Украйна.

Някои от средствата ще дойдат като безвъзмездни, но други ще бъдат под формата на гаранции, което позволи на IFC да измести фокуса си върху инвестициите, добави тя.

"Това ще ни позволи да започнем да разглеждаме инвестиции, които са по-дългосрочни по своята същност и са по-фокусирани върху капиталовите разходи, които са по-високорискови, защото това са активи, които всъщност за съжаление могат да бъдат повредени, докато конфликтът продължава", посочи Кестнер в интервю за Ройтерс в кулоарите на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

Следващият кръг инвестиции ще включва проекти като речния транспорт по река Дунав или производство на енергия от слънце и вятър.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. IFC е финансирала проекти на стойност 1,1 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна