Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индиец спечели Турнира на претендентите и подобри рекорд на Каспаров

Гросмайстор Гукеш е само на 17 години.
Снимка: candidates2024.fide.com

Индиецът Гукеш Домараджу стана май-младият, който спечели турнира на претендентите по шахмат, след като направи реми с американеца Хикару Накамура във финалния кръг в Торонто в неделя, предаде Ройтерс.

17-годишният гросмайстор спечели победа в турнира, след като американецът Фабиано Каруана изпусна печеливша позиция срещу руснака Ян Непомняшчи, за да завърши също при реми.

Равенството на Гукеш с черните фигури в партията с Накамура му осигури 9 точки, докато Непомнящи и Каруана завършиха с по 8,5.

Най-младият победител до момент в Турнира на претендентите е бил Гари Каспаров, който бе на 20 години, когато спечели през 1984-а, година преди да грабне световната титла срещу сънародника си Анатоли Карпов.

Гукеш, който бе един от тримата индийци, които участваха сред осемте състезатели на Турнира на претендентите, ще се срещне с китаеца Дин Лирен за световната титла по-късно през годината. Световният номер 1 Магнус Карлсен от Норвегия, който е петкратен световен шампион в класическия шах, оваканти титлата си миналата година, като се аргументира с липса на мотивация. 



По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна