Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделците все още не знаят кога ще получат парите по т. нар. украинска помощ

Снимка: БГНЕС

Земеделците трябваше да получат днес парите по т.нар. украинска помощ. Липсата на пари в бюджета за тази помощ беше един от аргументите на служебния премиер за отстраняване на земеделския министър Кирил Вътев.

50 000 земеделски производители не получиха средства по т.нар. "украинска помощ". Срокът 22 април беше оповестен от Министерството на земеделието, преди да стане ясно, че пари в бюджета за тази помощ няма.

Пари ще има, въпросът е кога те ще стигнат до фермерите, каза председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов. 

Фермерите все още нямат отговор на писмото, което изпратиха до всички възможни институции в държавата, с въпрос кога ще получат нотфицираните от Брюксел 300 млн. лева заради войната в Украйна: 

"Единственото което имаме като отговор по телефона, е, че се очаква в сряда на Министерски съвет да има прехвърляне на бюджетни средства. Дали това ще се случи, официално не сме получили писмена информация". 

Другата неофициална информация, с която зърнопроизводителите разполагат, е, че подадените заявления са за повече от одобрените пари: 

"Това е някаква математическа неточност от страна на министерството. Поне такива неща се чуват по неофициалните информации, че има разминаване в заявленията и в нотификацията, че има нужда от по-голяма сума".

Според Проданов част от суматохата, която се създаде около това подпомагане, е и предизборна. Земеделците се надяват да получат парите, които са им нужни, независимо чий подпис стои под нареждането.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна