Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежкият крал Харалд се върна към задълженията си след двумесечно отсъствие

Кралят на Норвегия Харалд V
Снимка: ЕПА/БГНЕС

87-годишният крал на Норвегия Харалд V, който се върна на работа днес след близо двумесечен отпуск по болест, ще намали обема на работата си поради напредналата си възраст, съобщиха от двореца.

Най-възрастният управляващ монарх в Европа, който е с крехко здраве, се зарази с инфекция по време на почивка на малайзийския остров Лангкави в края на февруари.

Той беше превозен с медицински транспортен полет до Норвегия, където му беше поставен постоянен пейсмейкър на мястото на временния, който получи в Малайзия.

"Негово величество кралят е щастлив да се завърне и да възобнови изпълнението на задълженията си", заявиха от двореца, предаде АФП.

Монархът "ще направи корекции в графика си занапред, като се има предвид възрастта му" с "постоянно намаляване на броя и обхвата на дейностите".

Харалд, който е на престола от 1991 г., се нуждае от патерици, за да се придвижва, и през последните години имаше редица здравословни проблеми. Той обаче отхвърли спекулациите, че ще последва примера на 83-годишната си далечна братовчедка кралица Маргрете II в Дания и ще абдикира.

50-годишният престолонаследник Хаакон изпълнява функциите на регент, когато кралят отсъства.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна