Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди изборите – карнавал! Габровци първо ще се смеят, после ще мислят за… вота

| Репортаж

Изборите за национален и европарламент са само след месец и половина, но на прага на шестия пореден вот за три години, без да броим местния, партийните структури като че ли също са уморени.

Няма свежи идеи или партийни хрумки, които да насочат вниманието на избирателите, да ги мотивират – това става все по-трудно. Така или иначе вътре в партиите обсъжданията и номинациите вървят, а съвсем скоро кандидатите за следващото 50-о НС ще са ясни.

Тази кампания за габровци ще е по-различна, защото в дните, отредени за политическа агитация, ще има карнавал, а партийните водачи са любими на шегаджиите и техни кукли са сигурни герои във веселото шествие. Така че габровци първо ще се смеят, после ще мислят.

За местните хора може да се каже, че търсят и избират новото. Поглед в годините назад го потвърждава – на първите за ГЕРБ парламентарни избори доверие им гласуват повече от половината избиратели от Габрово, а преди това дават силна подкрепа на Симеон Сакскобургготски.

"Продължаваме промяната" – "Демократична България" са втора политическа сила в Габрово на последните извънредни парламентарни избори, както и на тези преди това, но трябва да се отбележи, че при появата им  на вота през ноември 2021-а г. хората на Бойко Борисов ги изпревариха, но с по-малко от 1000 гласа.

В годините ГЕРБ запазва позицията на първа политическа сила в района и тук регистрира едни от най-добрите резултати на парламентарни избори в страната. Начело на партийната листа очаквано застава бившият вицепремиер и настоящ зам -председател на ГЕРБ Томислав Дончев, чиято политическа кариера започва от кметуването му в Габрово. Почти сигурно е, че той отново ще води листата за предстоящия вот.

Очакването, че значителна част от хората няма да пуснат бюлетина, от което ще спечелят партиите с развити структури по места, би могло да се материализира във втори мандат за ГЕРБ-СДС от Габровския избирателен район, от който в НС ще влязат четирима депутати.

В 49-то НС областта представляваха по един народен избраник от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Възраждане и БСП. Избирателите обаче гледат отвъд познатото и очакват нещо ново. 

Размислите си за предстоящия вот те споделят пред кореспондентката ни Велина Махлебашиева - чуйте звуковия файл.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна