Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Монтанско политиците идват, гледат, обещават и си тръгват. Следват нови избори…

Жителите на област Монтана ще гласуват на вота 2 в 1. По-възрастните, както и тези, които ще упражнят правото си на избор за първи път, заявяват категорично, че ще отидат до урните, за да пуснат своята бюлетина за народни представители и европарламент. В хората обаче се чувства напрежение. То е породено от това, че няма оптимизъм за решаването на проблемите на региона. Търпението им отдавна е изчерпано, както й вярата, че политиците ще погледнат по-далеч от жълтите павета в София.

Населението в областта продължава да намалява. Липсата на добре платена работа принуждава младите да търсят препитание в големите градове и в чужбина. Цели семейства напускат. Така демографският срив продължава да бъде най-големият бич не само за Монтанско, но и за останалите области в Северозападна България. Не са един и двама тези, които смятат, че управниците са загърбили тази част на страната ни. Въпреки че се строи високоскоростен път от София за Видин, населението на областта не вижда как по него ще тръгнат инвестиции, за да се отворят работни места, да се завърнат младите по родните места.

По родните си места се връщат само тези, които вече имат право на заслужена почивка и сега искат да намерят спокойствие и тишина.

Парламентарните избори и тези за европарламент ще отминат, а както е тръгнало, няма да са последните. В Монтанско политиците идват, гледат, обещават и си тръгват. Следват нови избори, понякога с нови политици, но проблемите си остават…

Картината, преди изборите на 9 юни, обобщава кореспондентът ни Любо Андреев:


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна