Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германска банкова асоциация прогнозира продължаващ ценови спад на недвижимите имоти

Снимка: Яна Боянова

Германската банкова асоциация VDP прогнозира повече спадове в цените във всички класове активи на недвижими имоти тази година, като цените на офисите са засегнати особено силно от по-бавния икономически растеж и тенденциите по отношение на работата от вкъщи.

Стойността на офис сградите може да спадне между 5% и 10% през 2024 г., се казва в изявление от понеделник на VDP, което представлява германските кредитори за недвижими имоти, съобщава Блумбърг.

Цените на дребно и на жилищните имоти се очаква да спаднат съответно със 7,5% и с 5% тази година.

Въпреки че централните банки сигнализират за приближаване на времето за намаляване на лихвените проценти, VDP не очаква край на ценовия спад на търговските недвижими имоти поне до края на тази година.

"Финансовата 2024 година определено ще остане предизвикателство за всички играчи на пазарите на недвижими имоти", посочи президентът на VDP Геро Бергман.

Кризата в недвижимите имоти, подхранвана от многобройни увеличения на лихвените проценти, засегна търговските имоти по-силно от жилищните, тъй като бавният икономически растеж и тенденциите за дистанционна работа означават, че търсенето на офиси остава слабо.

Цените на търговските имоти спаднаха с 12,1% през четвъртото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период година по-рано.

Обемите на кредитиране на недвижими имоти от страна на специализираните банки значително намаляха в резултат на спада на пазара и намаленото търсене от страна на инвеститорите.

През 2023 г. германските банки за жилищно кредитиране (Pfandbriefbanks) отпуснаха заеми на обща стойност 110 милиарда евро, което е значително под отпуснатите 160 милиарда евро година по-рано.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна