Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oxford Economics прогнозира поевтиняване на храните в световен план

Снимка: Алами/Ройтерс

Световните цени на храните се очаква да се понижат през 2024 г., предлагайки известно облекчение за купувачите, според анализ на икономическата консултантска фирма Oxford Economics, цитиран от CNBC. 

"Нашата базова прогноза е световните цени на хранителните стоки да регистрират спад през тази 2024 г. спрямо година по-рано, намалявайки натиска върху цените на дребно на храните още по-надолу по веригата", очаква консултантската фирма.

Основната движеща сила зад спада в цените на хранителните стоки е "изобилното предлагане" на много важни култури, особено на пшеница и царевица.

Големите реколти през последните месеци и за двете основни култури доведоха до стабилен спад на цените. Фючърси на пшеница са паднали с почти 10% от началото на годината, докато фючърсите на царевицата са загубили около 6% през същия период, показват данни на FactSet.

Земеделските производители увеличиха производството както на пшеница, така и на царевица след по-високите цени, които бяха факт след началото на руската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

В резултат на това глобалната реколта от царевица за пазарната година, приключваща през август тази година, вероятно ще достигнат рекордни нива, според анализа на Oxford Economics. Реколтата от пшеница също се очаква да бъде висока, макар и малко по-ниска от рекордното ниво през пазарната 2022-2023 година, се казва още в доклада.

Натискът относно предлагането на зърно в Русия и Украйна също намалява. Въпреки провала на Черноморската зърнена инициатива през юли миналата година, украинският селскостопански износ се държи добре, отбеляза водещият икономист на Oxford Economics Киран Ахмед.

Руският износ на пшеница също наводнява международните пазари, поддържайки цените ниски, добави той.

Пшеницата и царевицата, заедно с ориза, представляват повече от половината от глобалния калориен прием. Това означава, че посоката на техните цени ще повлияе съществено на бюджетите за храна на потребителите по света, се посочва в доклада.

Въпреки че цените на пшеницата и царевицата отбелязаха силен спад, цените на ориза непрекъснато се покачват, като глобалните доставки са възпрепятствани от ограниченията за износ, наложени от Индия, която формира около 40% от световното производство на ориз. Слабата реколта в страната миналата година също тласна цените нагоре.

Противно на спада, наблюдаван при цените на пшеницата и царевицата, фючърсите на необработения ориз са поскъпнали с над 8% от началото на годината.

Според Световната банка, цени на храните в света регистрираха спад от 9% през 2023 г.

По същия начин индексът на световните цени на Агенцията на ООН за храните достигна тригодишно дъно през февруари, но отбеляза леко възстановяване през март заради известно поскъпване на млечните продукти, месото и растителните масла.

"Очакваме цените да спаднат с още 5,6% тази година, преди да се повишат на годишна база през следващата", посочи Киран Ахмед.

В доклада на Oxford Economics обаче се отбеляза, че въпреки това рисковете за прогнозата за цените на храните все още са "преобладаващо във възходяща посока" с оглед на възможни неблагоприятни метеорологични условия.

Лошото време подкопава доверието на агробизнеса и перспективите за реколтата, като какаото наскоро поскъпна до рекордни нива, докато фермерите в Западна Африка се борят с лошото време и болестите. Ако лошите метеорологични условия продължат, перспективите за реколта могат да бъдат нарушени в други ключови региони за отглеждане на култури, се добавя в анализа на Oxford Economics.

"Смятаме че цените вече са близо до прага и ще започнат постепенно да се повишават през втората половина на 2024 г.", се казва още в доклада.

Купувачите в Африка и Азия също се въздържаха от закупуване на пшеница с надеждата за още по-ниски цени, като завръщането им на пазара може да доведе до възстановяване на цените, посочи Киран Ахмед. Освен това цените на ориза, които остават високи, също биха могли да насърчат повече ограничения за износ, идващи от Индия.

"По този начин, докато нашият основен сценарий е цените на храните да останат ниски през тази година, нарастват рисковете те да се възстановят по-рязко от очакваното. Това може да задържи инфлацията на цените на храните по-висока, отколкото в нашия основен случай, поддържайки натиска върху потребителя", заключава той. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна