Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц призова за завършване на процеса по формиране на Европейски банков съюз

Изказване на канцлера Олаф Шолц на Деня на банкирането в Германия
Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Олаф Шолц призова във вторник по време на 23-тия Германски банков конгрес в Берлин за завършването на Европейския банков съюз, като го нарече "приоритет" и призова за по-голямо уеднаквяване на финансовите пазари в региона, предаде Ройтерс.

Банковият съюз е проект, създаден след финансовата криза, за да централизира надзора на големите кредитори в ръцете на Европейската централна банка. Централен елемент от плана обаче, известен като съвместна схема за защита на депозитите, не беше договорен с оглед на съпротивата на Германия, напомня агенцията.

Германският министър на финансите Кристиян Линднер призова на същото събитие (Деня на банкера) за напредък  отношение на съюза на капиталовите пазари за подобряване на възможностите за финансиране на бизнеса, с акцент върху инструмента за секюритизация, обединяването на активи, така че да могат да бъдат преопаковани и продадени на инвеститори.

"Секюритизацията е много по-малко в нашия ежедневен икономически живот, отколкото всъщност е възможно и необходимо", каза Линднер, добавяйки, че съюзът на капиталовите пазари ще работи върху този инструмент през следващите седмици и месеци.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна