Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tesla съкращава 400 работни места в германския си завод близо до Берлин

Завод на Tesla в Грюнхайде, Германи
Снимка: Ройтерс

Водещата американска компания за електромобили Tesla Inc. разкри във вторник, че съкращава 400 служители в завода си близо до Берлин в Грюнхайде, Германия, съобщава немското издание "Дер Шпигел" (Der Spiegel).

По-рано този месец автомобилният производител заяви, че ще съкрати около 10% от работната си сила по света и реши да не удължава договорите на около 300 временни работници в мегафабриката си в Грюнхайде.

Компанията цитира "настоящия слаб пазар на продажби на електрически автомобили" като една от причините за предстоящо съкращение, посочва "Дер Шпигел".

Германският завод е първият производствен обект на Tesla в Европа, в който работят около 12 000 работници.

От Teska потвърдиха информацията, като казаха, че целта е тези съкращения да станат чрез план за доброволно, а не принудително напускане.

"Текущото отслабване на пазара за продажби на електрически автомобили поставя предизвикателства и пред Tesla", се казва в изявление на компанията, добавяйки, че продължават дискусии с работническия профсъюз на фабриката относно съкращенията на позиции.

"Винаги е в наш интерес да направим нашето производство възможно най-ефективно", посочват още от компанията, добавяйки, че получените печалби ще бъдат придружени от корекции в използването на временна работна ръка в бъдеще.

Tesla трябва да публикува финансовите си резултати за първото тримесечие тази вечер, като инвеститорите очакват маржът на брутната печалба на групата да бъде най-ниския от повече от шест години.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна