Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на бизнес активността в САЩ през април

Икономическата активност в частния сектор на САЩ се забави изненадващо през април до 4-месечно дъно в резултат на отслабване на експанзията в сферата на услугите и свиване на промишлената дейност, показват предварителните данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, спадна през април до 50,9 пункта от 52,1 пункта месец по-рано, докато пазарните очаквания бяха за символично понижение до 52,0 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от декември 2023 г. насам, но той все още се задържа за 15-и пореден месец над важното ниво от 50,0 пункта, което е водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.

PMI индексът на активността в промишлеността падна изненадващо до 4-месечно дъно от 49,9 пункта спрямо 51,9 пункта през март и очаквания за повишение до 52,0 пункта, докато индексът в сферата на услугите се понижи до 5-месечно дъно от 50,9 пункта спрямо 51,7 пункта месец по-рано и пазарни очаквания за подобрение до 52,0 пункта.

Индексът на трудовата заетост, който след следи внимателно от Фед, пък спадна за пръв път от юни 2020 г. насам, като намалението беше фокусирано главно в сферата на услугите.

Индексът на новите поръчки, получени от частния бизнес, спадна до 48,4 от 51,7 през март, първият спад от шест месеца насам, докато ценовият индекс за суровините спадна до 56,5, от шестмесечен връх от 58,7 през март, но все пак остава на сравнително високи проинфлационно ниво. Измерителят на производствените цени пък се понижи през април до 54,1 пункта от 10-месечни мартенски връх на ниво от 56,4 пункта, но също остава далеч над нивото от 50 пункта.

Проучването предполага, че икономиката на САЩ губи възходящия си импулс в началото на второто тримесечие в сравнение с първите три месеца на годината и изглежда в подкрепа на търсените от Федералния резерв сигнали, че икономиката отслабва достатъчно, което да доведе до по-нататъшно намаление на инфлацията.

"Икономическият подем в САЩ загуби инерция в началото на второто тримесечие, като респондентите в PMI проучването отчетоха нарастване на бизнес активността през април, което е под досегашната тенденция. През следващите месеци може да има по-нататъшна загуба на темпото, тъй като през април притокът на нов бизнес поръчки спадна за за първи път от шест месеца", коментира резултатите от проучването главният бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence Крис Уилямсън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна