Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максимилиан Кра заяви, че остава водещ кандидат на крайната десница в Германия

Максимилиан Кра
Снимка: Европейски парламент

Евродепутатът от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Максимилиан Кра заяви днес, че няма да подаде оставка, след като негов асистент бе задържан по обвинения в шпионаж в полза на Китай, предаде Ройтерс.

Кра заяви пред репортери, че ще уволни сътрудника си.

Случаят е удар за "АзГ", която според проучванията е втора по популярност политическа сила в Германия преди европейските и местните избори тази година. И подхрани по-широки притеснения в Европа като мишена на китайски и руски шпионски операции. По-рано тази седмица Германия задържа трима души в отделен случай на технологичен шпионаж за целите на китайските военни.

Кра, топ кандидат на "АзГ" на евроизборите през юни, заяви, че разбрал за ареста на асистента си Цзян Го от медиите и отрече, че да е извършил нещо нередно в лично качество.

"Аз съм и оставам топ кандидат. Сега трябва да съсредоточим предизборната кампания върху европейски въпроси отново и да оставим този много неприятен въпрос…След като заповедта за арест бе потвърдена днес, аз ще уволня въпросния служител днес", допълни евродепутатът.

Кра обаче е бил привикан в партийната централа в Берлин, а съпредседателката на "АзГ" обеща становище днес по въпроса, предаде АФП.
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна