Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания разследва сливания на Microsoft и Amazon с компании за изкуствен интелект

Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) обяви в сряда, че разследва технологичните гиганти Microsoft и Amazon за техни сливания с компаниите за изкуствен интелект Anthtopic, Mistral AI и Inflection AI.

Според пазарния регулатор разследването на партньорството Amazon-Anthropic е разпоредено, за да се определи дали това сливане е довело до "значително намаляване на конкуренцията на всички пазари или на пазара в Обединеното кралство за стоки или услуги". Започналото проучване относно партньорството Microsoft-Inflection AI е по същите причини.

Освен това днес CMA  започна да приема покани за коментар от трети страни, които да споделят техните гледни точки относно това дали партньорствата между Microsoft и Mistral AI, между Amazon и Anthropic, както и набирането на бивши служители от Microsoft и свързаните споразумения с Inflection AI, са предмет на разпоредбите на Обединеното кралство за сливания и какво въздействие биха могли да имат тези договорености върху конкуренцията във Великобритания.

Във връзка със започналите разследвания, Amazon и Microsoft публикуваха официалния изявления.

Amazon настоя, че проучването на този тип партньорство с Anthropic е "безпрецедентно", тъй като "за разлика от партньорствата между други стартиращи компании за изкуствен интелект (ИИ или AI) с големи технологични компании, "нашето сътрудничество с Anthropic включва ограничена инвестиция и не дава на Amazon директорско място в борда на компанията или дори наблюдателна роля".

Microsoft пък заяви, че компанията е убедена, че "обичайните бизнес практики като наемането на таланти или извършването на частична инвестиция в стартиращ AI насърчават конкуренцията и не са същите като реално корпоративно сливане", добавяйки, че ще предостави на агенцията изискваната информация.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна