Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на потребителските нагласи в Германия

Потребителските нагласи в Германия за май се подобриха до двегодишен връх благодарение на значително нарастване на очакванията за доходите при по-умерено повишаване на икономическите очаквания и желанието за покупки.

Това показват резултати от последното проучване на немския институт GfK сред около 2000 потребители, проведено в периода между 4-ти и 15-ти април 2024 г.

Индексът на GfK, определящ потребителски нагласи за следващия месец (за май), се повишава по-силно от очакваното до -24,2 пункта от -27,4 пункта през април и при осредните пазарни очаквания за по-сдържано подобрение до -25,9 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от две години насам, но като цяло той все още остава в екстремно ниски дъна.

"По-силното нарастване на потребителските настроения в сравнение с предходните два месеца се дължи главно на забележимо увеличаване на очакванията за доходи. Нашите анализи показват, че очакванията за доходите се основават предимно на реалното развитие на доходите", отбеляза Ролф Бюркл, експерт в института GfK, като добави: "Сигналите тук определено са положителни. Повишаването на заплатите и възнагражденията, съчетано със скорошния спад на инфлацията, формира основата за увеличаване на покупателната способност сред частните домакинства".

"Във времена на множество кризи и липса на увереност в бъдещото икономическо развитие все още има голяма доза несигурност сред потребителите, защото те не виждат ясна и разбираема перспектива за бъдещото развитие на страната. Настоящите все още лоши нагласи прикриват фактите. В резултат на това все още няма силен импулс на вътрешното търсене", посочи още той.

GfK индекс на потребителските нагласи в Германия


Институтът GfK използва три подиндекса - за икономическите очаквания, очакванията за доходите и склонността да се пазарува - за текущия месец (в конкретния случай за месец април), за да определи настроенията за следващия месец (за май 2024 г.).

Индексът, измерващ очакванията за потребителските доходи през текущия месец (през април), се повиши за трети пореден месец, нараствайки с цели 12,2 пункта до +10,7 пункта, което е неговото най-високо ниво от януари 2022 г. - преди началото на руската военна инвазия в Украйна.

Общо показателят за приходите вече се подобри с над 30 пункта от началото на годината. Домакинствата в Германия отчитат значителен ръст на реалните доходи, тъй като както заплатите, така и държавните пенсии са се увеличили значително и ще продължат да нарастват през следващите месеци. От друга страна, нивото на инфлация продължава да намалява, достигайки 2,2% през март, което го доближава значително до целевото ниво на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2 на сто. Това засилва покупателната способност на домакинствата.

През април склонността и желанието за покупки се подобри, макар и само умерено, благодарение на рязкото увеличение на потребителските очаквания за доходите. След стагнация през предходния месец, индексът, измерващ желанието за покупка, нарасна през април с 2,7 пункта до -12,6 пункта, но продължава да се задържа в изключително ниско ниво. Той дори остава доста под неговите ниски нива по време на двата локдауна през 2020 и 2021 г., свързани с коронавирусната пандемия. В допълнение към нарастващите цени, изразената от потребителите несигурност е най-вече това, което кара немските домакинства да оставят финансовите си ресурси настрана и да инвестират по-малко в потреблението.

В същото време потребителските очаквания за икономиката на страната се повишават в резултат на общото подобрение на нагласите. Съответният индикатор на института GfK нараства през април с 3,8 пункта, достигайки ниво от +0,7 пункта - най-доброто от юли 2023 г. Въпреки това, спрямо същия период на миналата година, индексът на икономическите очаквания бележи значителен спад от 13,6 пункта.

Според GfK, въпреки третото поредно подобрение леко подобрение на икономическите очаквания, от гледна точка на потребителите все още липсва устойчиво икономическо възстановяване.

В наскоро публикуваната си "пролетна" прогноза Международният валутен фонд допусна, че брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне само със скромните 0,2 процента през 2024 г. 

Това по същество е в съответствие с по-ранните прогнози на немските икономически институти и на правителството, въпреки че вчера властите в Берлин ревизираха слабо нагоре очакванията за икономическия растеж през настоящата година до 0,3% от 0,2%.

След по-слабите първи шест месеца на годината обаче, се очаква икономиката да се съживи през втората половина на 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна