Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът Виктория Петрова:

Според Климент Шопов от "Възраждане" това, че се увеличава изискването за внесен капитал за придобиване на лиценз, ще създаде затруднения за малките бизнесмени и ще облагодетелства големите играчи в сектора.

"Да се забранят игралните зали в населени места, които са под 5000 жители е прекалено ниско. В Румъния наскоро приеха сходен законопроект, където са забранили с под 15 000 жители".

Ако се увеличи обхватът на забраната до градове с 15 000 жители, това означава, че над 300 игрални зали ще затворят. В противен случай ще затворят само 140. Към момента игралните зали в България са над 1000.

"Игралните зали не са чак такъв голям проблем, какъвто е онлайн хазартът, който е далеч по-достъпен", коментира Тома Биков от ГЕРБ.

И Шопов, и Биков също се усъмниха, че едва ли в последните дни на НС ще може да се изработи най-добрият закон и да се обхване в цялост този проблем. Манол Пейков от ПП-ДБ е убеден, че този законопроект няма да може да мине нито на първо, нито на второ четене в зала. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна