Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия "Газпром" заведе дела срещу австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Контролираният от Кремъл енергиен гигант "Газпром" е завел дела в руски съд срещу чешката енергийна компания CEZ, австрийската OMV Gas Marketing & Trading и словашката енергийна група ZSE, според съдебни документи, цитирани от Ройтерс.

На този етап няма повече информация, посочват от агенцията.

Ройтерс напомня, че "Газпром" и някои други руски компании се опитват да преместят съдебни дела от международен арбитраж в руски съдилища. Много от споровете произтичат от прекъсването на бизнес отношенията между Русия и Запада заради руската военна инвазия в Украйна.

Според чешкият енергиен гигант CEZ, швейцарски арбитражен съд е започнал да разглежда негов иск за повече от 1 милиард чешки крони (около 42,7 милиона долара) срещу "Газпром" за по-ниска от договорената доставка на газ, отбелязва агенцията.

Австрия пък се стреми да предприеме по-радикални стъпки, включително прекратяване на дългосрочния договор на OMV за закупуване на газ от "Газпром".

По-рано тази седмица Върховният съд на Обединеното кралство нареди на дъщерно дружество на "Газпром" да прекрати да съди в Русия италианската банка UniCredit за прекратен газов проект в страната. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна