Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на инфлацията и повишаване на потребителските разходи и доходи в САЩ

Потребителските цени в САЩ се повишиха умерено през март, а потребителските разходи се повишиха силно за втори пореден месец, показват данните на Бюрото за икономически анализи на Министерството на търговията на САЩ, публикувани в петък.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) се повиши през март с 0,3% спрямо февруари, когато също нарасна с 0,3%, потвърждавайки пазарните очаквания.

Спрямо година по-рано обаче индексът PCE се повиши през март с 2,7% след нарастване с 2,5% месец по-рано и осреднена прогноза за растеж с 2,6 на сто.

Основният PCE индекс, изключващ енергийните и цените на храните, също се повиши за втори пореден месец с 0,3%, като на годишна база отбеляза ръст с 2,8% след аналогичен растеж през февруари и очаквания са слабо забавяне на основната инфлация до 2,7 на сто.

Федералният резерв счита данните за PCE индекса като важно мерило за инфлацията в САЩ и ги взима предвид при определяне на паричната и лихвена политика.

Ценовият PCE индекс при храните се понижи през март с по-малко от 0,1% спрямо февруари, докато цените на енергията скочиха с 1,2% на месечна база.

Централните банкери от Фед наблюдават тези важни данни за инфлацията, за да преценят напредъка си в борбата с нея и кога тя би достигнала целевото ниво от 2 на сто.

И докато инфлацията показва признаци на слабо ускорение през последните месеци, потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, скочиха силно за втори пореден месец през март с 0,8% (със 160,9 млрд. долара), при очаквания за повишение с 0,6%, показва още докладът (най-сериозното нарастване на месечна база от януари 2023 г. насам).

Разходите за стоки се повишиха с 1,3% (в сравнение с 0,8% през февруари), подкрепени от по-високите разходи за бензин и други енергийни стоки, включително горива за моторни превозни средства и смазочни материали, както и други недълготрайни стоки като артикули за отдих, храна и напитки. Междувременно разходите за услуги се увеличиха с 0,6% (след скок с 0,8% през февруари), като потребителите отделят повече средства за здравеопазване, включително амбулаторни и болнични услуги, както и за жилищни и комунални услуги.

Личните доходи пък се повишиха през март с 0,5% (със 122 млрд. долара) спрямо месец по-рано, когато нараснаха с 0,3%, докато т.нар. "разполагаем личен доход" се увеличи със 104 млрд. долара или с 0,5 на сто.

Днешните данни е малко вероятно да променят последните пазарни очаквания, че Фед ще прибегне до първо понижение на лихвите чак през септември.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна