Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един разказ на летището на път от Хавана към София

Мая Пайтова: Забравете очакванията си, когато сте в Куба!

Мая Пайтова
Снимка: Латинка Светозарова

"В Хавана сте като пред готови декори за филм - навсякъде и по-всяко време", казва за "Понеделник вечер" Мая Пайтова, екскурзовод на път от Хавана към София.

Пътуване е и ключовата дума в живота на Мая Пайтова. 

"Кръстосвам седемте морета откакто се помня и това ми харесва, споделя тя. 

Мая Пайтова може да бъде доста строга и взискателна, когато защитава интереса на българските туристи, защото иска всичко да е на най-високо ниво, да им е добре и незабравимо.

"Обожавам да съпреживявам с хората, с които пътувам и накрая се разделяме като приятели, като семейство. А българският турист е изключително подготвен

Първото нещо, което казвам на хората, които посещават Куба е, да оставят всичките си очаквания в къщи. Това е дестинация, която, ако не си бил, това, което си представят хората, няма нищо общо с действителността...

Това е толкова различен свят, толкова шарен, толкова пъстър, толкова многолик, многопластов, че няма как да си го представят...

Първото нещо, което трябва да имат предвид е - всички очаквания се оставят в къщи и се тръгва с отворено съзнание, за да грабят с пълни шепи от това, което им предлага държавата. 

Хората в Куба са феноменални, усмихнати, добри, наивни като деца, винаги готови да ти помогнат, не са сигурни с какво, всичко става по-бавно, но те ни допускат до техния непоправим свят, сподели още Пайтова.

"За европееца е грандиозно преживяване да си в Куба, да си по улиците, където виждаш коли от 50 те години, архитектура от колониално време, връщане назад във времето, представете си готови декори за филм, във всеки момент, по-всяко време, разказа още екскурзоводката. 


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна