Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През април в частния сектор на САЩ бяха разкрити 192 хил. нови работни места

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през април 192 000 нови работни места след тяхно повишение с цели 208 000 през март (силна възходяща ревизия от 184 хил.) и при очаквания за по-слабо увеличаване на заетостта с около 175 хиляди, показва последният доклад за заетостта на ADP (Automatic Data Processing Inc.).

Това е пореден сигнал за продължаващо оживление на пазара на труда в САЩ въпреки агресивното повишаване на лихвите на Федералния резерв с общо 525 базисни пункта от март 2022 г. до юли 2023 г. и запазването им оттогава насам на рекордни нива между 5,25 и 5,50%.

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повиши през април със 145 000, докато в производствения сектор бяха добавени 47 000 работни места с оглед най-вече на 35 000 новоразкрити работни места в строителството, на 9 000 в минно-добивната промишленост и на едва 3000 в промишлеността.

Същевременно годишният растеж на заплатите стабилизира се забави леко през април до 5,0% от 5,1% през март, което е най-слабото повишение от повече от две години насам, според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца. Нарастването на заплащането на сменилите работата също се забави до 9,3% от 10,1% месец по-рано, но все още остава в доста по-високо ниво спрямо началото на годината.

"Докладът за април показва, че разкривнаето на нови работни места беше широкообхватно. Само информационният сектор, включващ телекомуникации, медии и информационни технологии, показа известна слабост, като отчете загуба на работни места и най-малък темп на повишаване на заплатите от август 2021 г. насам", коментира главният икономист на ADP Нела Ричардсън.

Проучването на ADP е факт само два дни, преди в петък да бъдат оповестени официалните данни за пазара на труда и за безработицата в САЩ през април, като осредните прогнози са за повишаване на новоразкритите неселскостопански работни места с около 243 хиляди през четвъртия месец на настоящата година след увеличение с 303 хиляди през март. Безработицата пък се очаква да остане на мартенското ниво от 3,8 на сто, а растежът на заплатите да се забави до 4,0% от 4,1% месец по-рано.

Днешният пореден по-силен доклад за пазара на труда в САЩ идва и само часове преди края на редовното заседание на Федералния резерв на САЩ тази вечер, на което се очаква централната банка да запази основния лихвен диапазон непроменен между 5,25 и 5,50%. Докладът изглежда в подкрепа и последните пазарни очаквания, че Фед няма да прибегне до първо понижение на лихвените ставки през юни, като ще го отложи за заседанието през септември.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна