Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на турската инфлация през април до 17-месечен връх от 69,8%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишната инфлация в Турция се ускори през април 2024 г. до 69,8% от 68,5% месец по-рано, показват данни на официалната статистика на страната. Въпреки че това е най-високата инфлация от ноември 2022 г., пазарните очакванията бяха за още рязко нейно увеличение до 70,33%.

На месечна база потребителските цени се повишиха през април с 3,18% спрямо март, когато се повишиха с 3,16%.

Високата инфлацията през април се дължи в най-голяма степен на повишаване на цените в сектор "Образования" с цели 103,867%, на цените в хотели, кафенета и ресторанти - с 95,82%, в транспорта - с 80,39%, на цените на алкохола и на тютюневите изделия - със 78,53% и в здравеопазването - със 77,67%.

Ускоряването на инфлация през април спрямо март се дълги в най-голяма степен на нарастване на цените на годишна база на жилища и комунални услуги (с 55,55% спрямо 51,17% през март) и на транспорта (с 80,39% спрямо 79,92% месец по-рано).

Графика на инфлацията (на годишна база)


Въпреки продължаващото ускоряване на инфлация през април, Турската централна банка запази непроменена основната си лихва на ниво от 50% на последното си заседание през миналия месец, но отново се ангажира да продължи да затяга паричната си политика, ако е необходимо, за да ограничи високата инфлация.

Коментирайки днешните данни, министърът на финансите Мехмет Шимшек каза, че месечната инфлация за април е била в съответствие с очакванията.

"След като годишната инфлация достигне своя връх през май, тя ще започне рязко да намалява в съответствие с нашите прогнози", написа Шимсек в социалната медийна платформа "X".

Централната банка на страната предвижда инфлацията да достигне връх около 73-75% през месец май и да започне да намалява през втората половина на годината, за да достигне до 36% в края на 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна