Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони със стока след 30 април, когато мярката влезе в сила.

От всички последици от Брекзит вероятно най-малко очакваната беше, че износителите на цветя и митническите служители ще трябва да научат латински. Но това е един от проблемите, пред които са изправени британските фирми през първата седмица, след като правителството въведе физически проверки на някои храни и растения от ЕС. Търговците казаха, че са били изправени пред много повече проверки, отколкото са били убеждавани от властите, че ще има, а в някои случаи камионите са държани  с часове, преди да бъдат пуснати без проверка. Дългото чакане е сериозен проблем за някои в търговията с цветя, която разчита на навременен внос от Холандия.

От Министерството на околната среда, храните и селските райони заявиха на индустрията, че ще се стремят да проверяват между 3% и 5% от пратките, съдържащи "среднорискови" продукти като рязани цветя. Някои търговци на цветя на едро обаче посочиха, че всеки един от техните камиони е бил отстранен за проверка и че клиентите са пропуснали доставките, защото цветята им са останали в новото гранично съоръжение в Севингтън в графство Кент. 

Мнозина също се "бориха" с новата компютърна система Ipaff (система за внос на продукти, животни, храни и фуражи), тъй като някои имена на растения и цветя липсваха и решението те да се наричат с латинските им имена предизвика главоболия на вносителите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна