Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш призова за незабавното отваряне на пунктовете към Ивицата Газа

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт “Рафах” на границата на Ивицата Газа с Египет и ще продължи по план военната си операция в града. Около 100 000 души от източните райони на Рафах са призовани да се евакуират.

Израелската армия продължава офанзивата си в Рафах като и днес разпространяваше листовки с призиви цивилното население от източните райони да се евакуира. Съобщава се за най-малко 20 убити и много ранени при израелските въздушни удари през изминалото денонощие. От съображения за сигурност е бил затворен и пропускателният пункт Керем Шалом.

В Кайро се очаква да продължат преговорите между Израел и "Хамас", въпреки че групировката съобщи, че е приела споразумение за прекратяване на огъня. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че приетото споразумение е далеч от изпълнението на основните израелски искания.

Посредниците от Египет реагираха с разочарование на продължаващата военна операция в Рафах и призоваха израелската страна да избягва политика, която в дългосрочен план би застрашила усилията за постигане на устойчиво примирие.

В същото време хуманитарните агенции предупредиха, че със затварянето на двата основни пропускателни пункта към ивицата Газа анклавът остава изолиран от външна подкрепа.

"Пропускателния пункт Рафах е под контрола на израелските сили за отбрана и е затворен за преминаването на хора и стоки и в двете посоки. Пункт Керем Шалом също е затворен. Т.е. и двете основни артерии за доставка на помощи в Газа са прекъснати."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също призова за незабавното отваряне на пунктовете.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна