Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще утроят капацитета за производство на чипове до 2032 г.

Снимка: semiconductors.org

Производството на чипове в САЩ е готово да "експлодира" през следващите години, спомагайки за облекчаване на рискованата зависимост от Източна Азия, сочи прогноза на Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA), съобщава Блумбърг.

Капацитетът за производство на полупроводници в страната ще се утрои до 2032 г., установи проучване на Boston Consulting Group, поръчано от SIA. Това ще увеличи дела на САЩ в индустрията до 14%, спрямо 10% в момента, според публикувания в сряда доклад.

Ръстът ще обърне низходящата тенденция на местното производство на чипове, което беше потискано от Азия през последните десетилетия. Ако не бяха правителствените програми за финансиране като Закона за чиповете и науката от 2022 г.(CHIPS and Science Act), делът на САЩ беше на път да се свие до 8%, установи още проучването.

Базираната във Вашингтон SIA, която лобира усилено за Закона за чиповете и науката, е нетърпелива да покаже, че законодателството се отплаща. Асоциацията също така иска правителството да отдели повече средства за каузата, отбелязва Блумбърг.

"Винаги сме казвали, че Законът за чиповете е силна първа стъпка, но ще имаме нужда от повече, за да стигнем до обетованата земя. Нашата индустрия напълно разбира, че имаме свръхконцентрация на производството в Източна Азия", каза главният изпълнителен директор на SIA Джон Нойфър в интервю за агенцията.

Законът за чиповете и науката заделя 39 милиарда долара безвъзмездни средства плюс 75 милиарда долара заеми и гаранции по заеми и 25% данъчни кредити, за да убеди фирмите за полупроводници да построят фабрики на американска земя. В резултат на това законодателство САЩ са осигурили ангажименти от всичките пет най-големи производители на чипове в света да добавят съоръжения в страната. Това включва трите основни производителя на авангардни логически чипове, компонентите, които служат като "мозък на устройства": Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Samsung Electronics Co. и Intel Corp., отбелязва Блумбърг.

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, чиято агенция отговаря за разпределянето на средства по Закона за чиповете, заяви, че САЩ имат за цел да произведат една пета от съвременните логически чипове в света до края на десетилетието.

Изграждането на допълнителен капацитет също така ще помогне за защита срещу различните прекъсвания на доставките, които се случиха по време на коронавирусната пандемия, каза още Джон Нойфер.

САЩ не са единствените, които увеличават амбициите си за производство на чипове, сочи докладът на Boston Consulting Group, поръчано от SIA. Континентален Китай изгражда около 30 нови съоръжения за части от веригата на доставка на чипове, надминавайки 26-те обекта в САЩ. В ход са и осем такива проекта в Европейския съюз.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна