Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парашутисти от жълтите павета в лидерска битка в Пиринска Македония

Те си знаят, че пак ще ги излъжат - избирателите в Благоевградско са костелив орех

Благоевград затъва, нещата са много зле, правят равносметка местни жители

| Репортаж

Имена от върховете на българския политически елит повеждат предизборното хоро в Пиринския край. Начело на листите на  основните претенденти за гласовете на хората отново са т.нар. парашутисти от жълтите павета, има и изключения. 

Ако човек разгледа кандидат-депутатските листи на политическите формации в Благоевград, ще разбере три неща. Първото – че  основните играчи са нанесли много деликатни корекции в композициите си, но машинистите в локомотива са същите. Второто е кадровият дефицит, който от икономиката се пренесе и в партиите - само две от тях имат пълни листи от 22-ма кандидати. За ГЕРБ това е традиция, но е изненада, че няма нито един представител от коалиционния им партньор СДС. Изненадваща е и пълната листа на коалицията на Васил Божков – "Център", в която преобладават едри земеделци, фермери и фармацевти. И трето - очакваната лидерска битка на парашутистите. София се оказва недостатъчно голяма сцена за политическия Биг Брадър ишоуто се пренася в сърцето на Пиринска Македония.

Росен Желязков, доскорошен шеф на парламента, Делян Пеевски, новият председател на ДПС, Андрей Цеков , доскоро регионален министър, Корнелия Нинова - лидер на БСП, Красимир Каракачанов - позабравеният председател на ВМРО, Тошко Йорданов от сценаристите на ИТН и сменилият прокуратурата с политиката Иван Гешев - всички те ще се борят за надмощие и за гласове.

Избирателите в този край са костелив орех. Икономиката се срина, а заплатите са на дъното, повечето хора пътуват за работа в съседни общини и към столицата, вече няма кой да ги лекува, а образованието не е мерило за престиж.

Те си знаят, че пак ще ги излъжат, но не искат да са свидетели на опростачването на политическата класа. Това най-много тежи на благоевградчани.

"През последните години си мислех, че по-надолу не могат да паднат, но явно може още. Искам да няма популисти. Никой не говори за развитието на младите, за демографска криза, за икономика, за развитие стратегически – за 50 години напред. Нещата са много зле", казва 38-годишен мъж, който иска в ЕП да влязат хора "с по-консервативно мислене", защото "либералното вече е мантра – видяхме какво стана в Европа". Той заявява, че ще гласува "за непопулярни партии", за да даде "шанс на някой друг".

"Благоевград затъва. Нищо не се случва. На 100 метра от общината тънем в дупки и мизерия. Всичко се затваря и приключва", споделя песимистично таксиметров шофьор. Той вече не вярва на никого, "защото ни лъжат". Гласува обаче всеки път, има си фаворити, но е наясно, че "залагаме и оставаме излъгани".

"Има какво да изберем, само че ни омръзна от мръсните им игри! Аз избирам личности. Искаме да видим други лица с друг морал. Обществото най-накрая трябва да се събуди, за да прояви отговорност и контрол към тези хора – какво правят там и защо го правят", казва университетска преподавателка.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени