Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди евакуирани заради руско настъпление в Харковска област

Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.
Снимка: БТА

Русия обяви в неделя, че е превзела още 4 селища в Харковска област на Украйна, докато хиляди жители бяха евакуирани заради офанзивата в района, от който руските войски бяха отблъснати през 2022 г., предаде АФП.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че се водят "ожесточени боеве", а губернаторът Олег Синегубов посочи, че "всички райони" по границата на областта с Русия са "почти под денонощен вражески обстрел".

В Москва руският президент смени министъра на отбраната Сергей Шойгу в най-мащабната рокада във военното ръководство.

В руския град Белгород екипите за спешна помощ съобщиха, че 15 души са убити, след като жилищна сграда е ударена от украинска ракета, прехваната от противовъздушните системи.

В Украйна прокуратурата съобщи, че четирима цивилни са убити в Харковска област при руската наземна офанзива, стартирана в петък.

Шефът на украинския Генщаб заяви, че ситуацията е "сложна", но силите му успяват да задържат допълнително руско настъпление.

Но руското военно министерство обяви, че руските войски "са напреднали дълбоко във вражеската отбрана", ден след като обяви превземането на 5 селища в Харковска област.

На евакуационен пункт край фронтовата линия репортери на АФП видяха в неделя сутринта група евакуирани от граничния град Вовчанск, повечето от тях възрастни хора. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна