Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Практиката за даване на коктейли също се замразява, спира и раздаването на календари и тефтери

Турските власти обявиха икономии: без нови коли за администрацията в следващите 3 години

Турският министър на финансите Мехмет Шимшек.
Снимка: Анадолската агенция/БТА

Турското правителство днес обяви серия от мерки за икономии на средства от бюджета, съобщава БТА, като цитира местните медии. Според бизнес всекидневника "Економим" с новите мерки ще може да се спестяват над 9,3 млрд. долара годишно за държавната хазна.

Предвижда се забраняване на купуването на нови автомобили в публичния сектор за срок от три години като част от програмата за икономии на бюджетни средства, съобщи министърът на финансите Мехмет Шимшек, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер:

"Спираме купуването на нови автомобили в публичния сектор за три години, с изключение на случаи, при които това е крайно необходимо като за бърза помощ, за сферата на отбраната и сигурността", каза министърът.

Той съобщи, че се налагат ограничения върху служебните пътувания в чужбина на държавните служители. Практиката за даване на коктейли, делови обеди и други подобни събития също се замразява за три години, освен в случаите на организиране на международни срещи и по повод национални празници.

Забранява се раздаването на подаръци като списания и календари.

"Това не е първият пакет от мерки за икономии и няма да бъде последният. Ще преразгледаме всички сфери на разходите за 2024 г.", заяви още Мехмед Шимшек.

Подновяването на съществуващите договори за купуване на лизинг на превозни средства ще подлежи на получаване на специално разрешение. Излишните превозни средства и старите автомобили ще бъдат премахнати. С изключение на отбраната и сигурността, услугите за превоз на персонал ще бъдат премахнати на местата, където има обществен транспорт.

С изключение на зоните, в които има риск от земетресение, купуването и изграждането на нови служебни сгради ще бъде преустановено за срок от три години. Наемите за служебните жилища и таксите за социални съоръжения ще бъдат преразгледани, като се вземе предвид текущата им пазарна стойност.

Нов персонал в сферата на публичния сектор ще бъде наеман за длъжности, освободени от пенсионирани служители.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна