Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки сражения в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия твърди, че нейните сили са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков.

Украйна твърди, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след изненадващите нахлувания през границата в петък, при които бяха превзети най-малко 9 населени места. Хиляди цивилни са избягали към Харков, пише Би Би Си. По-рано украинската армия съобщи, че Русия е разположила "значителни сили" - до пет батальона, и призна, че те са постигнали "тактически успех".

Междувременно стана ясно, че трима души са били убити, а четирима ранени при удар в индустриална зона в част от Източна Украйна, намираща се под контрола на Москва - в Краснодон, както го наричат руснаците, или Сорокино, както го наричат украинците. А руски съд в анексирания Кримски полуостров постанови затвор до 16 години за петима украински граждани, обвинени в споделянето на военно разузнаване с Киев.

А външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и първата дама на Украйна Олена Зеленска са на посещение в Сърбия, която поддържа топли връзки с Русия и не се присъедини към международните санкции, наложени на Москва заради войната в Украйна. Кулеба се срещна със сръбския премиер Милош Вучевич, част от чийто кабинет са няколко министри с проруски виждания, включително двама, на които са наложени американски санкции. По-късно Кулеба ще разговаря и с президента Александър Вучич. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна