Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишната инфлация в Аржентина се доближава до 300 на сто

Дете яде закуската, предоставена от безплатна кухня, създадена като протест срещу политиката на градскатd управа за "хигиена и чистота" в Буенос Айрес, Аржентина, 14 май 2024 г. Политиката включва мерки, с които властите да премахнат бездомните от улицата.
Снимка: АП/БТА

Цените в Аржентина продължават да се покачват, като нивото на годишната инфлация в южноамериканската страна се доближава до 300 на сто. Това се посочва в последните данни на правителството, публикувани днес и цитирани от Ройтерс и БТА.

Собствениците на магазини и потребители обявиха, че макар и месечните показатели на инфлацията да се забавили след пика от над 25 на сто през декември, това все още не се усеща напълно. Очаква се равнището на инфлацията отново да се завърне под едноцифрено число през април за първи път от шест месеца.

Арести на протест срещу строгите мерки за икономии в Аржентина

"Без значение колко се понижава нивото на инфлацията, както твърдят всички, но това все още няма реално отражение, има стоки, които трябваше да поевтинеят, но все още не са", казва Сандра Болух , продавач на плодове и зеленчуци в Буенос Айрес.

Тя допълва, че магазинът й е трябвало да повиши заплатите на служителите, тъй като наемите им са нараснали, докато разходите (за найлоновите торбички например) са се увеличили, което се е отразило на цените.

Правителството на Хавиер Милей, който наследи голяма икономическа криза, пропагандира успеха си в намаляването на месечната инфлация, откакто пое властта на 10 декември и обезцени рязко местното песо.

Милей прибегна към строги мерки за съкращаване на разходите и се опитва да снабди с ликвидност пазарите, което се оценява положително от инвеститорите, посочва Ройтерс.

"Икономическото лекарство" удари също заплатите и икономическата активност, отбелязва Еухенио Мари, главен икономист в консултантската компания "Свобода и напредък",  въпреки че според него нещата ще се подобрят.

Буенос Айрес, 14 май 2024 г., край кухнята за безплатна храна; Снимка: АП/БТА

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна