Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев (Пд) с купата на България за четвърти път

Футболистите на Ботев (Пд) и Лудогорец направиха зрелищен финал за купата на България
Снимка: sportal.bg

Отборът на Ботев Пловдив спечели Купата на България по футбол за четвърти път в историята си. Във финала на турнира пловдивчани надиграха шампиона Лудогорец с 3:2 и зарадваха хилядите своите привърженици, пропътували разстоянието до София, за да присъстват на двубоя за трофея на Националния стадион "Васил Левски".

С успеха Ботев си гарантира участие в турнира Лига Европа.

Ботев поведе в 4-а минута след заучено изпълнение на корнер. Ивелин Попов центриране на близката греда към Антоан Конте, който с глава не остави шансове на вратаря на Лудогорец Дамян Христов и отбеляза първия си гол с екипа на Ботев.

Само четири минути по-късно резултатът беше изравнен. Рик Джонатан подаде към Кайо Видал, който отклони за Квадво Дуа и той промуши топката между краката на стража Хидайет Ханкич. При попадението имаше съмнение за засада, но след преглеждане на ситуацията голът бе зачетен.

В 31-вата минута Педро Нареси стреля опасно, но Ханкич отново бе на висота и спаси, а при последвалия корнер Якуб Пьотровски с  глава стреля над вратата.

Пет минути преди почивката капитанът на Лудогорец Антон Недялков пропусна отлична възможност да даде аванс на своя отбор, като стреля по тревата, но топката рикошира в крак на играч на Ботев и излезе в корнер.

Съставът на Ботев отново поведе в самия край на първата част. Великолепно извеждащо подаване на Джеймс Ето'о намери Мартин Секулич в чиста позиция и той прати топката в мрежата. Вратарят Дамян Христов закъсня да скъси ъгъла, а след изстрела на Секулич двамата се сблъскаха и стражът трябваше да получи лекарска помощ, но не успя да продължи на почивката бе заменен от 20-годишния дебютант Пламен Пепеляшев. 

През втората част логично Ботев прие играта в своята половина, но с мисъл да използва всяка възможност за контраатака. В 50-а минута Ивелин Попов получи топката пред наказателното поле и стреля, но встрани от вратата.

В 58-а минута Сонко Сунберг сбърка в средата на терена и позволи на Брахими да напредне в половината на Лудогорец, след което с прецизен пас намери Уме Емануел, който с удар от движение не остави шансове на Пепеляшев - 3:1 за Ботев. 

Полският национал Якуб Пьотровски бе близо до попадение, но ударът му от дъгата на наказателното поле премина на сантиметри от левия страничен стълб.

Лудогорец се върна в мача в 71-а минута с попадение на Руан Круз, който засече майсторски топката след асистенция на Антон Недялков.

Дълбоко в добавеното време реферът Драгомир Драганов отсъди дузпа за Лудогорец за нарушение на Антоан Конте в наказателното поле, но от бялата точка Руан Круз стреля над вратата и отприщи жълто-черната радост.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени